Alt du skal vide om Europa-Parlamentsvalget i Danmark 2024

Foto: Langeland Kommune.
dato

Europa-Parlamentsvalget 2024: Hvad du behøver at vide

Søndag den 9. juni 2024 afholdes der Europa-Parlamentsvalg i Danmark. Denne gang skal der vælges 15 danske medlemmer til Europa-Parlamentet.

Med valgret til Europa-Parlamentsvalget er personer over 18 år, der også har valgret til Folketinget. Dette inkluderer danske statsborgere med fast bopæl i Danmark eller i et andet EU-land, EU-statsborgere med fast bopæl i Danmark eller registreret i Udenrigsministeriets protokol, udlandsdanskere på folketingsvalgslisten, samt danske statsborgere midlertidigt opholdende sig på Færøerne, i Grønland eller i et tredjeland.

Valgretten gælder ikke for udviste EU-borgere, briter, tredjelandsborgere, samt enkelte danskere bosat i tredjelande, der ikke opfylder betingelserne i Folkeafstemningslovens § 2.

De opstillingsberettigede partier til valget er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, SF - Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Moderaterne, Dansk Folkeparti, Venstre, Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg, Enhedslisten - De Rød-Grønne og Alternativet.

Brevstemmeafgivning vil være mulig fra søndag den 28. april 2024 i alle kommuner i Danmark. I Langeland Kommune starter perioden for brevstemmeafgivning den 29. april og fortsætter indtil den 6. juni 2024, med udvidede åbningstider på udvalgte dage.

Til stemmeafgivning er der forskellige hjælpemidler til rådighed, med specifikke hjælpemidler tilgængelige på afstemningsstedet i Rudkøbing. Derudover er der mulighed for brevstemmeafgivning hjemme for vælgere med sygdom eller manglende førlighed, hvor ansøgningsskemaet skal indgives fra den 12. maj til den 28. maj 2024.

Vælgere kan anmode om overførsel til et andet afstemningssted ved handicap eller nedsat førlighed, idet ansøgningsskemaet er tilgængeligt i Borgerservice og skal indgives senest den 31. maj 2024.

Vælgere vil modtage deres valgkort cirka fem dage før valget. Skulle der opstå problemer med modtagelse af valgkortet eller ved fejl på valgkortet, vil der være udstedt instrukser for den rette handling.

Til sidst bemærkes det, at der vil blive oprettet nye afstemningssteder i Langeland Kommune, som bidrager til en forbedring af tilgængeligheden og faciliteterne ved dette vigtige demokratiske arrangement.

https://langelandkommune.dk/kommunen/nyhedsarkiv/valg-til-europa-parlamentet

Kilde: Langeland Kommune