Frit fald på festival: DM i high diving kommer til Langeland

DM i high diving 2023, Aalborg.
Profilbillede
dato

17 atleter springer på skift fra et stillads på Rudkøbings havnekaj i håb om at snuppe titlen som danmarksmester.

Det er ikke kun musik, som festivalgæsterne og Langelands beboere kan se frem til i uge 30. For allerførste gang afholdes DM i high diving nemlig i Rudkøbing lørdag den 27. juli på havnekajen foran Danish Agro. 

Der er fri adgang til konkurrencen, og tilskuerne kan se frem til noget af et syn, når 17 high divere kaster sig ud fra enten 13, 16 eller 20 meters højde, mens de samtidig skal imponere dommerne med sværhedsgraden af deres spring. Det kræver nemlig ikke kun vovemod for at blive en dygtig high diver. Fysisk træning året rundt er helt essentielt, da atleterne både skal udføre flotte spring og samtidig kunne holde til at ramme vandet med op til 70 km/t. 

”High diving handler i langt højere grad om at vinde over sig selv end om at slå sine konkurrenter, for det er en ekstremsport. Uanset hvor dygtig man er, så kæmper alle med at kontrollere sin frygt og have modet til at springe alligevel. Det giver et unikt sammenhold mellem alle deltagere. Det betyder også, at selvom jeg stadig ikke har nogle konkurrenter, så er det alligevel udfordrende for mig at lave en serie fra 20 m,” siger Annika Bornebusch, der igen stiller op til dette års DM.


Foto: DM i high diving 2023, Aalborg.

Forsvarende mestre og en potentiel udfordrer 

De to high divere, Jonas Brockstedt Madsen og Annika Bornebusch, kan begge blive femdobbelte danmarksmestre i år. De vandt nemlig hver især titlen som danmarksmester i 2020, 2021, 2022 og 2023. 

Annika Bornebusch er den eneste aktive kvindelige high diver i Danmark og springer derfor kun mod sig selv. Men det betyder ikke, at hun bare er med på en fribillet. Hun er den første danske high diver nogensinde, der har kvalificeret sig til VM – og det intet mindre end to gange.  

”Sidste sæson var et helt vanvittigt år for mig, da jeg sprang World Cup for første gang, hvor jeg kvalificerede mig til VM i Fukuoka. Jeg fik wildcard til at springe Red Bull Cliff Diving i Mostar, og det blev fulgt op af endnu et VM i Doha bare et halvt år efter i Japan. Jeg har opnået mere, end jeg kunne drømme om, da jeg startede til DM i 2020, og jeg glæder mig til at komme tilbage og springe med det danske miljø igen, som har hjulpet mig med at opnå mine resultater,” fortæller Annika Bornebusch. 

Jonas Madsen er ligeledes en talentfuld high diver, der har potentiale for at snuppe danmarksmestertitlen igen. For få uger siden repræsenterede han Danmark i herrekategorien ved EM i udspring for første gang i fem år, hvor han sprang sig til en 17. plads – så han er helt bestemt i form til at udføre flotte spring, selvom det bliver i noget højere luftlag til DM i high diving. 

Han skal dog konkurrere mod en række andre, heriblandt Frederik Dalgaard. Han har været en stor del af det danske high diving-miljø, men har holdt en længere pause pga. skader. Til dette års DM gør han imidlertid et comeback og kan potentielt give Jonas Madsen kamp til stregen. 

I juniorkategorien har vi den nuværende junior-danmarksmester i high diving, Victor Borshau Bruhn fra FREM Odense, der det seneste år har rykket sig meget. Det bliver derfor værd at se, om han forbedrer sin pointscore fra sidste års DM. 

Et helt nyt high diving-miljø på Langeland 

Konkurrencen finder sted samtidig med Ø-festival, men det er ikke den eneste årsag til, at valget er faldet på Langeland. 

”Vi ser frem til at prøve at springe på en helt ny lokation, og forhåbentlig vil der være mange tilskuere – lokale og festivalens gæster. Og så håber vi, at konkurrencen kan være med til at kickstarte high diving-miljøet på Langeland,” fortæller landstræner i high diving, Mads Søndergaard. 

DM i high diving er nemlig arrangeret med stor hjælp og økonomisk støtte fra kystprojektet Shores. High diving Denmark fortsætter samarbejdet med Shores efter mesterskabet – der er nemlig planer om at bygge et high diving-træningstårn i Bagenkop, der hvis alt går vel står klar i 2025. 

”Vi håber på, at det kan tiltrække udenlandske high divere og med tiden gøre Langeland synonymt med high diving,” fortæller Mads Søndergaard. 

Kort om high diving 

High diving er en ekstrem udgave af udspring og er en af de absolut nyeste sportsgrene. I år afholdes det femte DM i high diving, og sporten blev først formelt anerkendt af World Aquatics i 2013. Der er omkring 20 aktive udøvere i Danmark.  

Den maksimale højde er forskellig for mænd og kvinder pga. den fysiologiske forskel mellem kønnene. Mænd må max springe fra 27 m, mens kvinder max må springe fra 20 m. Der er også en højdegrænse for de deltagende juniorer – de må max springe fra 13 m. 

High divernes spring vurderes af et dommerpanel ud fra tre kriterier; afsæt, flyvefase og landing. Dog har springhøjderne også indflydelse på chancen for at få en af de eftertragtede medaljer rundt om halsen. De forskellige højder har nemlig hver sin højdefaktor, der ganges med dommernes point. I de to kategorier, damer og herrer, kåres en 1., 2. og 3. plads.  

Læs mere i denne FAQ om high diving

Udspring og high diving er discipliner under SvømDanmark. 

Kort om DM i high diving 

  • Sted: Havnekajen i Rudkøbing foran Danish Agro. 
  • Højder: 13, 16 og 20 m 
  • Tidspunkt: lørdag den 27. juli kl. 14.30. 
Kilde: Redaktionen
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.